Kategorier
Okategoriserade

Tandimplantat – vad är det och hur går det till?

Tandimplantat används i många fall där patienten har förlorat en tand eller behöver byta ut en. Det är en behandling som höjer livskvaliteten både fysiskt och mentalt hos patienten.

Endosteal tandimplantat är en artificiell tand, med en skruv i titan som fästs i käkbenet. Självaste skruven fungerar då som tandrot och ger det tryck över käkbenet som fanns när den riktiga tanden satt där. Titan växer fast väldigt bra i ben, så risken för att kroppen stöter bort den nya tanden är extremt låg. När man ersätter en förlorad tand med tandimplantat blir resultatet väldigt naturligt, och man brukar inte ens kunna märka att det inte är en “riktig” tand. Med god och noggrann munhygien kan tandimplantatet hålla livet ut. Men livslängden kan ändå variera beroende faktorer som rökning, vissa läkemedel och allmän hälsa.

Krav för att få tandimplantat

Har du förlorat en eller flera tänder och funderar nu på att skaffa tandimplantat behöver du först kontakta en erfaren tandläkare. Behandlingen för tandimplantat kräver att du har tillräckligt med friskt käkben för att skruva fast tänderna i. För detta behöver tandläkaren undersöka dig grundligt och försäkra sig om att du är godkänd för behandlingen. Det är viktigt att du nämner om du har andra tandbesvär, tar vissa läkemedel eller lider av kroniska sjukdomar. Detta är viktigt för att läkaren ska kunna avgöra om tandimplantat kommer att vara bra för dig. Skulle du inte kunna fullborda behandlingen eller tycker du att det är obehagligt att behöva skruva i en tand finns det andra alternativ.

Hur det går till

Efter en noggrann tandläkarundersökning och eventuella lagningar är självaste proceduren inte så komplicerad. Med hjälp av lokalbedövning skruvas den nya tanden fast i käkbenet. Detta tar mellan 30 till 90 minuter, beroende på hur många skruvar som ska sättas in och deras placering. Titanskruven kommer att ta i genomsnitt 1-2 månader att växa fast i benet. Det är först då som en tandtekniker skapar kronan, ett tandskelett med överdrag (oftast i porslin) som fästs på skruven och ser ut som din naturliga tand. Efter ingreppet behöver du vara extra noggrann med din personliga tandhygien. Borsta tänderna ofta och använda tandtråd. Gå även på profylaktiska tandläkarbesök för grundlig rengöring med jämna mellanrum. Var uppmärksam om något inte verkar sitta ordentligt eller stabilt. Märker du att någonting inte ser friskt eller stadigt ut, konsultera din tandläkare för att undvika komplikationer efter ingreppet.