Det är fascian som ger musklerna stabilitet och form

Picture17    Fascia består mestadels av kollagen. Det är ett fiberprotein som är starkt som stål och samtidigt flexibelt. Beroende på hur fibrerna ligger, kan kollagen specialiseras . Detta för att motstå krafter, spänning, vridningar, kompression, tryck, elasticitet eller en komplex kombination av allt detta. Fascia är inre bindväv som sveper runt organ och ger stöd och håller ihop delar. Fascians utseende liknar en mycket tunn spindelväv som förbinder muskellager och omger alla inre kroppsvävnader. Exempelvis när jag springer både förlängs och förkortas musklerna. Hur långt musklerna sträcker sig bestäms dels av nervsystemet, dels av fascia. Alla fibrer ser ut som små strån och hålls tillsammans ihop i buntar av fascia, som också i sin tur omges av en hinna av fascia. Hinnorna både förlängs och förkortas i takt med muskelarbetet. Hinnorna kan också bli styva och orörliga. Det kan kännas av inte minst efter en natts sömn. Detta kan märkas också bli extra tydligt vid det normala åldrandet, men också vid olika sjukdomstillstånd till exempel reumatiska sjukdomar men också om du suttit stilla länge. 

Det är fascias som håller oss uppe…

Hjärtat och dess venpumpar pumpar runt blodet i kroppen. Men vattnet i våra kroppar pumpas inte runt. Hur kommer det sig att inte vattnet hamnar i fötterna? Svaret är fascia som håller vattnet i små blåsor och ”muskelpumpen” när vi rör på oss. Föreställ dig en apelsin som håller juicen i små hinnor, vidare i allt större bubblor och klyftor innanför skalet.

Varför har forskarna blivit intresserade av fascian?

I Sverige pratar vi oftast om bindväv i stället för fascia. Många idrottare framförallt löpare har nog hört om plantar fascia. Det innebär att den bindväv som människan står på, ser ut som en stigbygel av bindväv och som sträcker sig vidare upp mot höften. Denna ”stigbygel” går sönder och du kan inte springa. Ett exempel på symptom är hälsporre. Det är en benbit som växer ut när osteoblaster (vars huvudsakliga uppgift är att stimulera produktionen av ny benvävnad) fyller ut det tomrum som skapas av den överbelastade fascian. Men plantar fascia är inte en stigbygel du kan sparka av dig hur som helst.  Stigbygeln hänger samman från fotens undersida via höften upp till skallens framsida. Föreställ dig en böjd och hårt spänd pilbåge. Vidare vrider sig fascian sig i olika banor liksom knutar runt kroppen och samtidigt håller fast skelett, organ och muskler som i ett skruvstäd. Muskler utan fascia är i sig är lösa som köttfärs. Det är fascian som ger musklerna stabilitet och form. När du tränar formas kroppen också genom fascia. 

Fascia binder samman högerfoten med vänstra höften. Den vänstra höften med högra axeln. Det är inte helt ovanligt att smärta i den högra foten således kan påverka din vänstra axel. Smärtan vidarebefordras i ett nätverk av ”robusta gummiband”, som är fyllt av olika sensorer.  Fascian fungerar ungefär som ett spindelnät. Om du petar någonstans, sätts hela nätet i dallring. Hjärnan sitter som en spindel. ”Spindeln” lyssnar och reagerar på allt som händer och fötter.

Om vetenskap och kvacksalveri

Många betraktar nog kroppen som om det är skelettet håller upp kroppen. Men sanningen pekar nog snarare att fascian håller skelettet på plats. Skelettbenen ”simmar” i en trög vätska av fascia. Det går att kan frigöra ben och muskler från detta sega klister. Kroppen består av 206 ben och cirka 640 muskler, 4000 senor och 900 ligament. Notera att det finns bara en fascia. Muskler, ligament, senor och ben, kan ses som delar i denna enhet. 

Perspektiv på människokroppen

Är musklerna egentligen en ”köttfärs” som hällts ut i 640 fickor av människans bindväv?  Är delarna definierade och separerade eller en sammanbunden sörja av kött, organ och senor? Det handlar dock om perspektiv. För att lösa detta praktiska problem vad det gäller synsätt på kroppen är det troligen bäst att reducera och separera, observera alla delarna med skalpell för att slutligen sätta ihop helheten igen. Att betrakta människokroppen som en helhet och holism är mer ett sätt att undvika att hamna i problem och förstå varför problem uppstår. 

Vetenskap bygger på att testa de olika delarna. Det måste det vara så. Helheter som inte går att testa ligger utanför vetenskapens upplysta domäner. Där ute i samsas framtida sanningar med hypoteser och kvacksalvare. Den vetenskapliga metoden är både domare och jury.

Picture19

 

Referenser 

Schleip R, Gabbiani G, Wilke J, Nailor I, Hinz B, Zorn A, Jager H, Breul R, Schreiner, S, Klinger W.  Front Phil 10:336 (2019)Fescial nomenclature: update on related consensus

Scheip R, Klingler W, Clin Anat 32(7): 891-895 (2019) Facial tissue research in sports medicine: from molecules to tissue adaption, injury and diagnostic.

Scheip R, Wilke, J Schreiner S, Wetterslev M, Klingler W.  Clin Anat 31(3):368-372 (2018). The Lumbodorasal Fascia as a Potantional Soruce of Low Back Pain: A narrative Review.

Langevin HM, Keely P, Mao J, Hodge LM, Schleip R, Deng G, Hinz B, Swartz MA, de Valois BA, Zick S, Findley T, Cancer Res 76 (21):6159-6162 (2016)

Adstrum S, Hedley G, Schleip R, Stecco C, Yucesoy C. A. J Bodyw Movem Ter 21(1): 173-177 (2017) Myofafscial triggerpoint release (MTR) for treating shrink shoulder pain: A novel approach.

Johan Renström, 02 maj 2015, tidningen Runners.