Triggapunktsbehandling- främjar balans…

Vill du slippa smärtan – kan triggapunktsmasage vara något för dig?
Triggerpunkter är spända områden som uppstår vid sammandragning av muskelfibrer genom en skada eller överbelastning. Muskeln skyddar sig genom att dra ihop sig och triggerpunkter uppstår när spänningen i muskelfibrerna stannar kvar på olika ställen.
Om spänningen kvarstår kan punkter uppstå vid muskelfästen och i närliggande muskler. Punkten ömmar vid tryck. Men kan även ge smärta längre bort, till exempel smärta, domningar eller stickningar i fingrarna eller benen.

Dessa punkter syns inte på röntgen. Experter som forskat kring och arbetat med punkterna menar att upp till 75 procent av all smärta i muskler beror på triggerpunkter. Ändå är dessa punkter relativt okända och förblir obehandlade i svensk sjukvård. Istället ges i första hand smärtstillande läkemedel istället

”Triggapunktsbehandling- främjar balans mellan styrka och flexibilitet”

Massagen genomförs ganska kraftfullt genom att antingen dra med tummarna, eller hålla ett konstant tryck alt. ett hjälpredskap över den ömmande punkten tills smärtan minskar, maximalt en och en halv minut. Först kommer en smärttopp efter 10–30 sekunder innan triggerpunkten löses upp och smärtan släpper. Triggerpunkter kommer ofta tillbaka om du fortsätter till exempel med en felaktig arbetsställning som orsakat dem.

Vilka besvär fungerar den bäst på?
Triggerpunktsmassagen fungerar bra överallt på kroppen. De vanligaste smärtorna är stresskäkar, huvudvärk av olika slag, särskilt spänningshuvudvärk, ont i nacke, axlar och skuldra och värk i ländryggen.

 

”When you do things from your soul, you feel a river moving in you, a joy”
– Rumi

MARKUS EXAMEN SOMMAREN 2014 209

+ 46(0) 703 184 677, info@halso-tanken.se, halsotanken@gmail.com

#healthybody