Om Kost

IMG_5787

Vi behöver mat för att leva. Alla människor äter. Hur äter vi egentligen? Varför är det viktigt att tänka sig för vad vi stoppar i oss?

Vi har ett överflöd av mat i vårt land. Vi får i oss mat som innehåller stora mängder socker och gör oss sjuka. Alltför många av oss som lever i västvärlden drabbas numer alltför tidigt av ohälsa och sjukdomar som vi måste leva med länge, om vi överlever. Forskningen pekar på att denna ohälsa bl.a. beror på vad- och hur vi äter. Forskning pekar också på att högt blodsocker skadar oss på sikt och det kan vi direkt ändra på, vilket förbättrar vår hälsa.

Hur vet du vad det är för kvalitet i den mat du har lagt i matvagnen när det gäller protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler?  Vad är skillnader mellan energirik- och näringsrik mat? Hur kan du tänka vad det gäller fördelning av dina måltider och matmängd? Kan det vara viktigt? Hur kan du tänka kring olika dieter? Fungerar bantning eller fasta? Vilken mat är bra för mig?

Som kostrådgivare har jag möjlighet att guida dig i ”matvimlet”.  Bli piggare och du kan faktiskt minska besvär såsom smärta. Boka ett besök. Beroende på vad du har för mål och behov kan ge dig kunskap och verktyg både vad det gäller mat och träning. Till min hjälp har jag ett kostregistrerings program, Nutritionsdata, där du kan registrera både mat och träning. Du kan också registrera din vikt, längd, BMI, midjemått med mera under en period. Därefter återkopplar, justerar, utvärderar, sammanfattar och förändrar vi tillsammans. Du kan också få hjälp med recept.

Tänk på att det finns mycket gamla människor (över hundra år) i olika delar av världen med som har helt olika matvanor och som är friska. De dör friska. De dör av hög ålder. Forskarna tror idag att dessa människor har tre gemensamma faktorer som påverkar deras höga ålder: de äter små mängder mat, de är fysisk aktiva varje dag och känner mening med sina liv.

Hur svårt kan det vara att skala en morot?

”Med omtanke, kompetens och enkelhet.”